Si vis pacem, para bellum

Het Latijnse gezegde Si vis pacem, para bellum betekent: “Als je vrede wilt, bereid je dan voor op oorlog”.

Het adagium is de aanpassing van een citaat dat, in iets gewijzigde vorm, te vinden is in het derde deel van De Re Militari (Inzake militaire aangelegenheden) van de Romeinse krijgspublicist Flavius ​​Vegetius Renatus (4e eeuw v. Chr.).

De Re Militari is – met Vom Kriege van Von Clausewitz – misschien wel de meest invloedrijke publicatie over het krijgsbedrijf en oorlogvoering in de westerse wereld.

blauwhelm

In de proloog van het derde deel van De Re Militari schrijft Vegetius:

“Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum; qui uictoriam cupit, milites inbuat diligenter; qui secundos optat euentus, dimicet arte, non casu. Nemo prouocare, nemo audet offendere quem intellegit superiorem esse, si pugnet.”

Dit luidt in de Nederlandse vertaling:

“Hij die vrede wil, moet zich voorbereiden op oorlog. Hij die streeft naar de overwinning, moet geen moeite sparen om zijn soldaten te vormen. En hij die hoopt op succes, moet vechten uit principe, niet omdat de mogelijkheid zich voordoet. Niemand durft een superieure strijdmacht te kwetsen of beledigen.”

tangotwee-op

Zelf vind ik dit gezegde dé bestaansreden voor een afdoende met middelen toegeruste krijgsmacht. Vegetius gaf het tweeëneenhalf millennium geleden al aan: niemand zal het in zijn hoofd halen een kwalitatief hoogwaardige krijgsmacht te kwetsen of beledigen.

Daarmee geeft Si vis pacem, para bellum aan dat het bezuinigen op defensieorganisaties niet verstandig is.

Sinds het einde van de Koude Oorlog is ook de Nederlandse krijgsmacht ten prooi gevallen aan bezuinigingen.

Eerst werd het vredesdividend te gelde gemaakt, daarna noopten economische crises de regering tot het maken van keuzes die in de regel niet positief uitvielen voor defensie.

In de ogen van velen heeft ze sinds de Val van de Muur in 1989 een te lage prioriteit gekregen. Daarnaast is tenminste de schijn gewekt dat ze steeds opnieuw de sluitpost van de Rijksbegroting is.

Daarom heb ik ervoor gekozen dit gezegde te gebruiken als ondertitel van mijn boek.

Advertenties

Een gedachte over “Si vis pacem, para bellum

  1. Dit oude gezegde geldt voor alle tijden en zeker ook in deze tijd en je kunt je afvragen wanneer de heren politici wakker worden en het gaan toepassen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s